Vino Nobile di Montepulciano – degustacija vina Toskane

“Nekoliko čaša vina sklope stotinu poslova.”

– kineska poslovica

Postoji jedna interesantna stvar koju sam primetila od kako sam počela da pišem o vinu i degustaciji (da se podsetimo – ovo je svega treća nedelja mog, nazovi uspešnog, blogovanja), a to je da su ljudi u mojoj neposrednoj blizini, dakle porodica i prijatelji, počeli ozbiljno da mi poklanjaju ozbiljne boce vina. Što je još interesantnije, posvećuju više pažnje prilikom odabira vina, što ili znači da žele da postanem alkoholičar na nivou ili da proširim svoje somelijerske vidike. U oba slučaja, svidja mi se ova njihova promena ponašanja koja pozitivno utiče na moje znanje u oblasti vina. Familijo, samo tako nastavi!

Šalu na stranu, da pređem na stvar. Nedavno sam dobila bocu vina od rođake, za koju sam morala posebno da se pripremim pre same degustacije. Posebno, u smislu da nisam znala apsolutno ništa o sortama od kojih je vino, kao ni o tehnologiji vina, osim da je iz Toskane, što je za mene u datom trenutku jedino značilo da je iz Italije. Toliko. Pošto ja ne volim da pišem ili pričam, o nečemu što ne znam, a ne volim ni da ne znam nešto što me zanima, trebalo je malo vremena da se vino i ja lepo upoznamo.

Naime, u pitanju je Vino Nobile di Montepulciano, u ovom slučaju kupaža sorti Sanđoveze i Kanajolo. U kombinaciji često mogu još da budu od domaćih italijanskih sorti Kolorino, a od internacionalnih Merlo i Kaberne sovinjon.

Ukratko, ono što su Kaberne sovinjon i Merlo za Bordo, to su Sanđoveze i Kanajolo za Toskanu. Sanđoveze je sorta koja dominira u ovom vinu, dok se Kanajolo dodaje u kupažu, ne bi li smekšao tanine Sanđovezea i dodao voćnu aromu koja nedostaje.

Ono što je interesantno, vezano posebno za Kanajolo, jeste da je to sorta koja je pretežno korišćena u procesu spravljanja vina Kjanti zbog svoje posebne stabilnosti prilikom spravljanja vina posebnom governo tehnologijom koja je nastala u 14. veku. To je važilo sve do kraja 19. veka, kada je invazija filoksere uništila veliki broj zasada ove sorte. Zbog njene osetljivosti i slabije kompatibilnosti sa podlogama, veće obnavljanje površina pod ovom sortom je dosta sporo, stoga je nema u velikoj meri. Međutim, u 19. veku baron Betino Rikasoli kreirao je poseban recept za Kjanti, koji podrazumeva veći deo sorte Sanđoveze, sa dodatkom Kanajola koji ublažava jačinu tanina svojom aromatičnošću.

Kasnije je vinski ekspert, Hju Džonson, primetio da veza izmedju sorti Sanđoveze i Kanajolo ima određene paralele sa tim kako je Kaberne sovinjon smekšan dodavanjem Merloa u tradicionalnim kupažama Bordoa.

Vino Nobile di Montepulciano je po svemu veoma interesantno vino. U pitanju je suvo vino sa većim sadržajem alkohola, jačim taninima i osvežavajućim kiselinama, ima specifičan ukus i zanimljiv osećaj na nepcima. Terroir je od izuzetnog značaja ovde, posebno se ističe u aromama i mirisima.

Naravno, Vino Nobile di Montepulciano zaštićeno je oznakom geografskog porekla – Denominazione di Origine Controllata e Garantita (DOCG) i nastalo je u vinogradima, na obroncima malog grada Montepulciana u Toskani.

Vinska karta:

  • ime vina: Vino Nobile di Montepulciano
  • sorte: Sanđioveze i Kanajolo
  • zemlja porekla: Italija, region Toskana, zaštita geografskog porekla DOCG
  • godina: 2015
  • alkohol: 13,5%vol

Boja

Kada je u pitanju boja ovog vina, s obzirom da je iz 2015. godine i da je odležalo u hrastovom buretu, prema tradicionalnom postupku, primećuje se određena bledja nijansa zagasito crvene boje, sa blagim ljubičastim odsjajem na površini.

Miris

Voćna aroma višnje i šumskog voća, uz snažan miris alkohola, zbog većeg sadržaja i blag miris hrastovine, bosiljka i voska, zaista daju poseban šmek ovom vinu.

Aroma

Na prvo probanje, ovo vino ima izuzetno specifičan ukus. Bilo čudno ili ne, pored kiselina koje prvo oblože nepca, oseća se jak ukus sušenog bosiljka i origana, propolisa i voska,kao i nagorelog hrasta. Taj ukus hrastovine koji je prešao na vino zapravo izuzetno smiruje tanine, koji su jaki i pre samog nailaženja hrastovine stežu nepca i skupljaju usta. Nakon toga, kada se tanini povuku, dolaze kiseline i kao završnica ostaje osećaj hrastovine na nepcima.

Telo

Bez obzira što ima visok sadržaj tanina, koji dolazi od Sanđiovezea, Kanajolo definitivno menja i težinu ovog vina svojim kiselina, tako da je ovo vino lako na jeziku i nepcima, nije oblo i teško.

Tanini

Tanini su izraženi, jaki, poprilično se izdvajaju iz vina na trenutak, i postoji blagi osećaj skupljanja usta i stezanja za zube.

Kiseline

Kiseline otvaraju vino, čine ga svežim, pitkim, ublažavaju tanine i osvežavaju nepca nakon njih.

Alkohol

Visok sadržaj alkohola se definitivno oseća u vinu, već pri samom mirisu. Iako često neprijatan, ovde visok sadržaj alkohola nije prejak, ali oseća se vrelina prilikom ispijanja vina, što ja lično ne preferiram, mada ide uz ovako jake tanine.

Finiš

Finalni ukus na nepcima koji se oseća dugo nakon ispijanja ovog vina jeste taj ukus nagorelog hrastovog bureta i voska, koji daje tu specifičnu notu celom vinu.

Toliko o ovom vinu. Istina, teže je degustirati kupaže nego čisto sortna vina, barem meni, jer znajući karakteristike određenih sorti u čisto sortnim vinima, mogu unapred da očekujem šta ću dobiti. Međutim, kod kupaža je to specifično, jer dve ili više sorti u kupaži bukvalno deluju jedna na drugu i jako je interesantno kako se jedna sorta menja pod uticajem druge, i obrnuto.

Koja je vaša omiljena kupaža i odakle?

Živeli!

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s